فرق کاشی و سرامیک اگر به طور خلاصه و موجز بخواهد بیان شود این است که سرامیک در کف یک محیط نصب میشود یا در محیط خارجی و کاشی روی دیوارهای محیط داخلی قابلیت نصب دارد.
تعریف فوق سادهترین و حداقلیترین تعریف از تفاوت کاشی و سرامیک است اما امروز حتی چنین تعریفهای کلیای هم دچار تحول شدهاند و ما کاشیهایی داریم که نه تنها در کف محیط داخلی استفاده میشوند بلکه در محیط خارجی نیز قابلیت نصب دارند. برای مثال کاشی اسپرینگ طوسی یکی از محصولات گروه کاشی و سرامیک پرنیان است که هم استفاده داخلی دارد و هم خارجی. این محصول در محیط داخلی نیز روی دیوار و کف آن محیط نیز نصب میشود.
اما در حالت کلی در مورد فرق کاشی و سرامیک باید گفت که کاشیها آجرها یا سفالهای بسیار نازکی هستند که روی آنها با لعابهای شیشهای پوشانده شده است و به دلیل جذب آبی که دارند بیشتر در محیطهایی نصب میشوند که رطوبت کمتری داشته باشند؛ مثل دیوارها. سرامیکها اما در پروسه تولید پرس و فشار بیشتری را تحمل کرده و لعابی که روی آنها قرار میگیرد نیز با لعاب روی کاشی متفاوت است.
این محصولات بیشتر جهت استفاده در کف یک محیط که میزان رطوبت آن زیاد است استفاده میشود. برای به کار بردن سرامیک در فضای خارجی نظیر کف حیاط، نمای ساختمان و … بهتر است که از سرامیکهای پرسلان استفاده شود که مرغوبترین و مستحکمترین نوع سرامیک هستند.
استقامت مهمترین فرق بین کاشی و سرامیک
همانطور که ذکر شد در تولید کاشی و سرامیک بدنه سرامیک یا همان بیسکوییت آن میزان بیشتری فشار و حرارت را تحمل میکند که همین عامل موجب مستحکمتر شدن این محصول نسبت به کاشی میشود. در کنار این موارد مقدار پایین تخلخل و تراکم بالای سطح سرامیک موجب میشود که نفوذ گرد و غبار، آب، مواد شیمیایی شوینده، رطوبت و … در آن پایینتر باشد و در نتیجه گزینهی مناسبتری باشد برای فضاهایی که نیاز به زیبایی و استقامت به صورت همزمان دارند. در ضمن باید اشاره کرد که سرامیکها گداخته نمیشوند یعنی در مقابل آتش مقاوم هستند در حالی که کاشیها این ویژگی را ندارند.
فرق بین کاشی و سرامیک شامل موارد دیگری نیز میشود که از جمله باید به رنگپذیر و طرحپذیر بودن کاشیها اشاره کرد. کاشیها در مقایسه با سرامیکها امکان تولید در رنگهای متنوعتری را دارند و همچنین میتوان نقشها و طرحهای متفاوتتر و بیشتری را روی بدنه آنها پیاده کرد. همچنین میتوان نقوش را روی کاشی به صورت رُستیک یا برجسته نیز طرح کرد. در حالی که سرامیکها به دلیل سفتی و تراکم بالای بدنه آنها کمتر امکان ایجاد طرح و رنگهای مختلف روی سطح خود را دارند.
چرا سرامیک از کاشی محکمتر است؟
جواب این پرسش را باید ترکیب مواد اولیه و نحوه تولید این دو محصول با هم پیدا کرد. در ترکیب کاشیها عموما (نه همیشه) مقدار خاک رس از دیگر مواد بیشتر است اما در ترکیب مواد اولیه سرامیک؛ خاک رس مخصوص، فلدسپات، ماسه ریزدانه، گرانیت و سیلیس حضور دارند که مقدار سیلیس عموما بیشتر از دیگر مواد است. وقتی مقدار سیلیس از مواد دیگر حاضر در ترکیب بیشتر باشد، یک لایهی شیشهمانند و مستحکم در بدنه سرامیک ایجاد میشود که بسیار مقاوم و غیر قابل حل در حلالهای شیمیایی خواهد بود.
تفاوتهای فنی و ساختاری کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک دو محصول شبیه به هم هستند هم از لحاظ شکل و ظاهر و هم از لحاظ کاربری. اما تفاوتهایی که بین آنها از لحاظ ماهیت و ظاهر وجود دارد باعث میشود که بتوان آنها را به راحتی دستهبندی کرد. مثلا در مورد یک فرق کاشی و سرامیک میتوان به طرح روی این دو محصول اشاره کرد. کاشی به دلیل اینکه کمتر پخته میشود یا در دمای پایینتری نسبت به سرامیک پخت میشود، طرح و نقش کمرنگتری نسبت به سرامیک خواهد داشت. هرچند معدودی از سرامیکها هستند که دارای طرح و نقش هستند.
مورد دیگر تاثیر نور مستقیم خورشید روی این دو محصول است. در اثر گذشت زمان و تاثیر نور سرامیکها تغییر رنگ نداده و مقابل اشعه خورشید مقاومت بالاتری دارند در صورتی که کاشیها در مقایسه با سرامیکها زودتر تغییر رنگ داده و مقاومت کمتری هم در برابر اشعه خورشید دارند.
- ابعاد
برای مثال ابعاد معمول کاشیها (برای استفاده روی دیوار) از ۱۰ در ۱۰ سانتیمتر شروع شده و تا ۴۰ در ۴۰ سانتیمتر بزرگ میشود. درحالی که ابعاد سرامیکها بسیار بزرگتر از این هستند. البته باید توجه داشت که این ابعادِ همگانی و معمول کاشیها است. امروزه با پیشرفت صنعت کاشی و سرامیک فرق بین کاشی وسرامیک از نظر ابعاد بیشتر هم شده است. کاشیهای اسلب یا سایز بزرگ که در شرکتهای پیشرویی نظیر گروه کاشی و سرامیک پرنیان به تولید میرسند، ابعادی مثل ۴۰ در ۱۰۰، ۶۰ در ۱۲۰ و … دارند که با ابعاد شناخته شده کاشیها متفاوت هستند.
- ضخامت
مورد دیگر در مورد تفاوتهای فنی و ظاهری کاشی و سرامیک میزان ضخامت این دو محصول است. عموما در اغلب کاشیهای معمول، ضخامت هر تایل یا قالب چیزی بین ۶ تا ۱۰ میلیمتر متغییر است؛ و باز هم باید اشاره کرد که شرکتهای پیشرو این تفاوتها و محدودیتها را رفع کرده و امروزه کاشیهای ضخیمتر و کاربردیتر را نیز تولید میکنند. در مورد ضخامت سرامیکها نیز باید گفت که این محصولات در هر حالتی دارای ضخامت بیشتری نسبت به کاشیها هستند.
- نحوه تولید
فرق کاشی و سرامیک در نحوه تولید و میزان حرارت پخت آنها نیز مشهود است. بدنه کاشی عموما در دمایی بین ۱۲۰۰ تا ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد پخته شده و بعد از این که لعاب روی آن زده شد دوباره در کوره قرار گرفته و بین ۱۱۰۰ تا ۱۲۶۰ درجه گرما میبیند. در حالی که این میزان دما برای سرامیکها متفاوت خواهد بود.
در حالت کلی میتوان گفت که اکثر کاشیها دو پخت بوده و اکثر سرامیکها تکپخت هستند. اما باید دقت داشت که این گزاره در مورد محصولات معمول صادق است ولی امروزه کاشیهای تکپخت و سرامیکهای دو پخت نیز وجود دارد.
دو پخت بودن کاشی بدین معنی است که بدنه این محصولات یک بار درون کوره قرار گرفته و به اصطلاح بیسکوییت شده و سپس بعد از لعاب خوردن بار دیگر وارد کوره شده و لعاب آن تثبیت شده است. سرامیکها یا محصولات تکپخت نیز مواردی هستند که در نحوه تولید آنها بدنه سرامیک یا کاشی به همراه لعابی که سطح آن را میپوشاند در یک مرحله وارد کوره شده و مراحل بیسکوییت شدن و تثبیت لعاب همزمان با هم انجام گرفته است.
سرامیکها دو دسته اصلی دارند
بعد از مشخص شدن فرق کاشی و سرامیک نیاز است که به تفاوت سرامیکها با یکدیگر نیز پرداخته شود. سرامیک ها به دو دسته پرسلان و غیر پرسلان تقسیم میشوند. در واقع آن بخش از سرامیکهایی که میشناسیم عموما سرامیکهای غیر پرسلان هستند که در مقایسه با کاشیها مقاومت بالاتری در برابر فشار، خراش، ضربه، تردد، جابهجایی وسایل، مواد شوینده و … دارند.
به همین دلیل هم هست که از آنها در کف محیط داخلی و از کاشی در ارتفاع (روی دیوار) محیط داخلی استفاده میشود. ولی نوع دیگری از سرامیکها هستند که پرسلان نام دارند. سرامیکهای پرسلان در ترکیب مواد اولیه خود مقدار سیلیس زیادی دارند و نحوه تولید آنها، فشار و حرارتی که به آنها وارد میشود و … به گونهای است که از سرامیکهای معمول بسیار مستحکمتر و مرغوبتر هستند.
سرامیکهای پرسلان در برابر نفوذ آب تقریبا غیرقابل نفوذ بوده و گرد و غبار و آلودگی را نیز در منفذهای خود راه نمیدهند. این ویژگیهای مهم باعث شده است که سرامیکهای پرسلان پوشش مناسبی برای نمای ساختمان، استفاده در پارکینگها، حیاط، محوطهسازی و … باشند. در واقع باید گفت جهت استفاده در فضای خارجی که به صورت مداوم در معرض نور خورشید، تغییرات دمایی، برف، باران، یخبندان و … است سرامیکهای پرسلان بهترین گزینه هستند.
نیاز بود که بعد از دانستن فرق کاشی و سرامیک با تفاوت سرامیکها با یکدیگر نیز تا حدودی آشنا شویم. گروه کاشی و سرامیک پرنیان علاوه بر تولید انواع کاشی و سرامیکهای معمول، کاشیهای اسلب یا سایز بزرگ و سرامیکهای پرسلان و نانو و نانوپولیش را نیز در مجموعه خود انجام میدهد.
برای آشنایی بیشتر با محصولات ما میتوانید با کارشناسان پرنیان تماس گرفته و یا اینکه با مراجعه به شورومهای تخصصی پرنیان در شهرهای مختلف کشور و حتی در خارج از کشور، با انواع محصولات ما در دکور زنده و چیدمان مدرن آشنا شوید.